



Dün dedik ya…
Vergi, prim, fatura borçlarını zamanında ödeyenler kendini aldatılmış hissediyor diye…
Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mesut Topçu, işte böyleleri için çarpıcı bir öneride bulundu dün…
Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı vergi affıyla ilgili açıklama yapan Topçu’nun önerisi şöyle:
“Hükümet bu tasarıyla bir taraftan mükellefiyetlerini yerine getirmeyen veya getiremeyenlerin gönlünü alırken, diğer taraftan mükellefiyetlerini yerine getiren mükellefleri küstürmektedir. Hatta bu durumdaki mükellefler devleti tarafından bir kez daha aldatılmışlık hissine kapılıyorlar. Mükellefiyetlerini zamanında yerine getirenler ödüllendirilmelidir. Mükelleflerin borçsuzluk durumları devam ettiği sürece, yüzde 2 ile yüzde 5 oranında indirim uygulanmalıdır.”
Vergi, prim ve tüketim borçlusu yaklaşık 7 milyon kişiyi zor durumdan kurtarmak için atılan adımın aldatılmışlık hissine sürüklediği vatandaşları bu duygudan kurtarmak ancak böyle bir indirimle mümkün olur herhalde…
Madem borç yapılandırması ya da yaygın kullanılan adıyla af henüz tasarı aşamasında… O tasarıda bu yönde bir düzenleme yapmak olanaklı…
Gerek vergi, gerek SGK primi, gerekse kamu hizmetlerine ait fatura ödemelerinde titiz davranıp gün sektirmeyenlere, belirlenecek bir oranda indirim yapılması, hem aldatılmışlık duygusunu ortadan kaldırır, hem de ödemeyenlere teşvik olur.
BSMMMO Başkanı Topçu’ya göre,‘tarihin en büyük vergi affı’ diye sunulan tasarının hükümet tarafından dillendirilen gerekçesi, vatandaşın ve şirketlerin küresel ekonomik krizden dolayı yaşadıkları ödeme zorluğu…
“Biz, affın gerekçesinin krize bağlanmasını doğru bulmuyoruz. Kriz olmasaydı da bu beklenti olacaktı. Çünkü Türkiye, abartısız son 20 yıldır hemen hemen afsız bir dönem geçirmedi. Öyle ki her çıkan affın daha taksitleri bitmeden mükellefler yeni affın beklentisi içine girdiler. Artık bu müessese tamamen dejenere olmuştur. Türkiye’nin bu vergi affı sarmalından mutlaka kurtulması gerekiyor” diyor Topçu…
KURBANDA KREDİ
KARTI REKORU
Bankalararası Kart Merkezi, 9 günlük kurban bayramı tatilinin bilançosunu açıkladı dün… Banka ve kredi kartlarıyla harcama adet ve miktarında rekor kırılmış kurban bayramında…
12-21 Kasım tarihleri arasındaki işlem adedi 36 milyon 853 bin 654 adet… Bu işlemlerle yapılan harcamaların cirosu ise 2 milyar 94 milyon 68 bin 128 lira…
Bayram tatili sonrasının ilk mesai gününde hem bankaların, hem de para makinelerinin önünde uzun kuyruklar vardı. Bu kuyruklardan birinde beklerken önümdeki vatandaşlardan birinin uzun süreli işlemi dikkatimi çekti.
Odaklanınca gördüm ki, vatandaşın yatırdığı para demetleri 5’lik, 10’luk banknotlardan oluşuyordu. Muhtemelen, çocukların topladığı bayram harçlıklarıydı. Vatandaşın kullandığı kart da kredi kartıydı!