Bu sene balıkçı tezgahlarında doğru dürüst lüfer göremedik. Çinekop vardı, meşe yaprağı kadar… Büyüyüp lüfer olmasına fırsat verilmeden yakalanan çinekoplardan hiç almadım. Tepki göstermek için… Kimin umurunda ki benim tepkim? Ne balıkçının, ne de duyarlılıktan yoksun tüketicilerin… Tezgahta kalıp kokuşmadığına göre çinekoplar mideye, paralar da balıkçıların cebine indi muhakkak…

Yaz aylarındaki av yasakları da artık kar etmiyor. Hem balık çeşidi, hem de miktarı azaldı. Bursa Hali’nden geçen balık çeşitleri ve fiyatlarına baktım dün internet sitesi üzerinden… Karşıma garip bir tablo çıktı. Sebze meyve fiyatlarında günbegün değişiklikler olurken, balık listesinde sadece 5 çeşit var ve aybaşından bu yana da aynı fiyatlar… Belediyenin internet sitesinde güncelleme yapılmadığını sandım. Aradım belediye basını… Sizin adınıza sordum saygıdeğer velinimetlerim! Bir süre sonra yanıtladılar:

“Liste doğru, günlük güncelleme yapılıyor. Uzun süredir balık haline gelen balık çeşidi ve fiyatlarında değişiklik yok!”

Ne var listede biliyor musunuz?

Hamsi 1-3, istavrit 0,5-1, çipura ve levrek 9-11, ithal uskumrunun kolisi de 90-115 lira…

Başka?

Yok!

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de, hatta Marmara Denizi’ne kıyısı olan Bursa’nın haline gelen balık çeşidi sadece hamsi ve istavrit…

Çipura ve levrek çiftlikten, hepimiz biliyoruz. Uskumru ise adı üstünde ithal…

Bu böyle gitmez… Ne yapıp edip, denizlerimizde balık çeşitliliğini, en azından bugün hala görebildiklerimizi korumamız gerek… Yavru balığın büyümesine meydan kalmıyor, ne yapacağız?

O zaman, Emine Örnek Eğitim Kurumları’nın öncülüğünde, Mudanya Belediyesi ve Çekirge Lions Kulübü’nün ortak yürüttüğü yapay resif projesini desteklemekten başka çaremiz yok…

Neydi yapay resif? Balıkların yuva yapabileceği, yapay korunak… Bu beton blok da olabiliyor, bir gemi batığı da… Bursa’da yürütülen bu projede beton blok tercih edildi.

Bir süre önce başlatılan projeye sponsor olan firma ve kuruluşlara geçenlerde Almira Otel’de düzenlenen gecede plaket verildi. Projenin, ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Şimdiye kadar 300 adet beton blok yapıldı ve denize bırakılmaya başlandı. Hedef bin 200 beton blok… Bursa Büyükşehir Belediyesi de ucundan kıyısından projeye katkı koymaya başladı.

Bu yazıyı nasıl bitireceğiz peki?

Tabii ki, sponsor firmaların adlarını sıralayıp, yöneticilerine teşekkür ederek…

Orhan Holding, Aslanoba, Matay, Beyçelik, Sertelli Lojistik, Kafkas, Er-Metal, Aydınlar Madencilik, Sinta AŞ ve Almira Otel

Projeye destek veren Uludağ Üniversitesi Sualtı Topluluğu ile Bursa ve Mudanya yelken kulüplerini, hatta koordinatörlüğünü yürüten Emine Örnek Okulları Müdür Yardımcısı Gülşah Dikili’yi de unutmadan…

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

1 Yanıt » “Resif sponsorlarına yürekten alkış”

  1. Özcan ERGUVAN diyor ki:

    merhaba: yazınızı okudum. Etkilendim bende balık avcılığını hobi olarak yapan biriyim özellikle coluk cocuk akşamları Mudanya sahiline gidip iskeleden balık avlmak tutku haline geldi. Ama maalesef yazınızdada belirttiğiniz gibi balık türü ve nesli her gecen gün azalıyor. resifler konusunda emeği gecen herkese teşekkür ederim.
    Şehrimizde birçok otomobil farikası mevcut ve günde onlarca hatalı kasayı cöpe atmaktalar. Aynı zamanda belediyenin elinde onlarca otobüs hurdası mevcut olmalı. Bu kasaları da atabilirsek geleçek nesillere bir nebze olsun bu zevki yaşatabiliriz.
    İlginiz için teşekkürler kolay gelsin.

Yorumlayın