

Kadına, çocuğa uygulanan şiddet, ülkemizde toplumsal bir yara.. İletişim olanaklarının artmasıyla daha çok duyar olduk ve arttığını sanıyoruz. Oysa hep vardı. Daha dün, Uşak’ta 13 yaşındaki kız çocuğuna tecavüzden 2 kişi, Trabzon’da da 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmaktan 8 kişi tutuklandı. Oysa dün, önceki gün iki göz odalı evlerinde yokluk ya da villalarında varlık içinde yaşayan kadınların kocalarından gördüğü şiddetten haberimiz olmadı. İşte o kadınlar sesini çıkarmadıkça belki de kimsenin haberi olmayacak.
* * *
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye’de yeni bir uygulamaya başlıyor ve kısaca ŞÖNİM adıyla anılan Şiddet Önizleme Merkezi’ni ilk kez Bursa’da açıyor. Bakan Fatma Şahin, merkezin açılışı ve elektronik buton sistemini tanıtmak için 18 Ekim günü Bursa’da olacak.
Eşine uyguladığı şiddetten ötürü yargı tarafından evden uzaklaştırma cezası alan kişilerin olası saldırılarına karşı düşünülen elektronik buton sistemi şöyle çalışacak:
Bir GSM hattı ile yapılan anlaşmayla, içinde sim kartı bulunan alarm butonu şiddet gören kadına mahkeme kararıyla verilecek. Kocanın evden uzaklaştırma cezası aldığı sürece cihaz kadının eli altında olacak. Eğer koca bu sürede herhangi bir rahatsızlık verirse, kadın butona bastığı gibi Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşacak sinyalle polis devreye girecek.
* * *
Elbette bu, şiddetin resmi makamlara yansıyanları için alınacak bir önlem.. Oysa henüz polise ya da adliyeye ulaşmamış olaylar için kadınların yapması gereken şu: 183 nolu hattı arayıp yardım istemek!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından pilot il olarak seçilen Bursa’da açılacak olan ŞÖNİM’de ilk kabuller yapılacak. Dr. Sunay Özkul’un il müdürlüğüne atanmasından sonra Bursa’daki mevcut kadın konukevinin yatak kapasitesi 30’dan 40’a çıkarıldı. Ayrıca başka bir semtte de kız çocuklarına ve kadınlara ayrı olmak üzere 17 ve 20 yatak kapasiteli bir konukevi daha oluşturuldu.
Konukevlerinin hangi semtlerde olduğu gizleniyor haliyle.. Gizlenmesi de gerekiyor. Daha önce “kadın sığınma evi” adı altında hizmet veren bina, eşleri korumaya alınan kocaların saldırısına uğramıştı çünkü..
* * *
Bu vesileyle geçen hafta yaptığımız bir hatayı da düzeltmiş olalım. Hafta başında yayınlanan yazımızda, yanlış anlamadan ötürü ŞÖNİM’i Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin projesi olarak yansıtmıştık. Okuduğunuz gibi bakanlığın bir projesi.. Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği de bu projeye destek veren bir sivil toplum örgütü..
—DÖRT DÖRTLÜK—
Şiddetin nedeni eksik seratonin
Bakmıyor gözünün yaşına eşinin
Hele bir de çıkmaza girdiyse erkek
Farkında olmuyor nikahta ettiği yeminin