Recep Altepe’nin başkanlığı döneminde Osmangazi Belediyesi girişimiyle TOKİ tarafından başlanan Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, büyük şehirlerde toptan dönüşümün konuşulduğu bugünlerde “olumsuz örnek” olarak tüm ülkeye gösterilmesi gerekiyor. Hatta üniversitelerde ders konusu olmalı Doğanbey..

Neden?

O yoğunluğun ihtiyacını karşılayacak otopark yok!

O kadar nüfusa okul yok!

İdari anlamda yapılan yanlışlıklar, yaratılan mağduriyetler de cabası..

Doğanbey’de son nokta, 2 bin 300 civarında hak sahibine dayatılan sözleşme! Doğanbey mağdurları, hak hukuk tanımayan sözleşmeyi imzalamak için Halk Bankası’na çağrılıyor..

“Bursa Osmangazi Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi Gayrimenkul Satış Sözleşmesi” başlığı altındaki hükümler, okuyanı şaşkına çeviriyor. Bu hukuk dışı sözleşmenin dayatılması şundan:

İlk aşamada belirlenen daire metrekareleri, proje değişiklikleri nedeniyle büyüdüğü ve inşaat maliyetleri yükseldiği için hak sahiplerine borç çıkarıldı. TOKİ, farkları tahsil edebilmek için bu yola başvurdu. İtirazlar üzerine borçlarda indirim yapıldı yapılmasına ama ödenmesi gereken paralar yine büyük..

Gelelim sözleşmenin hukuk dışı maddelerine..

Sözleşmeye göre banka, her türlü bildirimi alıcıya “adi posta”yla yapacak. Alıcı bildirimi almadığını iddia ederek, bildirim konusu edimlerini yerine getirmekten kaçınamayacak. Posta bir “adi”lik yaparsa vay vatandaşın haline!

“Gayrimenkulün teslim süresi, sözleşmenin imzalanmasından itibaren 24 aydır” deniyor. Doğanbey’de inşaatların hala bitmediği anlaşılıyor. İlginç..

Sözleşmenin bir maddesi var ki, kanun maddesini yok sayıyor. Hukukçuların nutku tutuluyor bu maddeden ötürü.. Aynen şöyle deniyor;

“4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 7. Maddesinin 8. fıkrası, işbu sözleşme, sözleşme tarihinde var olmayan, inşa edilerek alıcıya teslim edilecek bir yapının/gayrimenkulün satımını konu edindiğinden uygulanmaz.”

Tüketici Kanununun ilgili maddesi ise şöyle diyor:

“Tüketicinin ödemeye ilişkin tüm edimlerini yerine getirmesi durumunda, malın teslimi ya da hizmetin ifası, ödemenin bitimini takiben en geç bir ay içinde yapılmak zorundadır.”

TOKİ’nin yok saydığı kanun maddesi işte böyle!

Bu sözleşmeye şerh düşmek de yasak!

TOKİ, Halk Bankası’na talimat vermiş, “kimse bir kelime dahi şerh düşmeyecek!”

Şerh düşmek isteyeni hemen sepetliyorlarmış bankadan. “İmzayı atmayana daire yok” diyorlarmış!

2 bin 300 kişi, dile kolay!

Çıkış noktası iyi niyetli olmakla birlikte, bu belayı insanların başına Recep Altepe sardı. Danışmanı Semih Pala da, “Doğanbey Bursa’nın cazibe merkezi oldu” diyerek üzerine tüy dikiyor.

Hayırlısı olsun!
—DÖRT DÖRTLÜK—
Betona boğdular kentin ortasını
Attırdılar milletin kafasının tasını
Doğanbey mağdurları diyor ki;
Toplayıp gitsinler ‘pala’sını pırtısını!

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Yorumlayın