Başbakan kızıp da “van minut” resti çektikten sonra “Daha da gitmem Davos’a” dedi ya… Ondan sonra ilgililere “Uludağ’ı Davos yapın” talimatı verdi ya… İşte o talimatın gereği yerine getirilmeye başlandı. Uludağ’ı, dünyanın takip ettiği, Davos benzeri ekonomi forumlarının yapılacağı merkez haline getirecek ilk zirve gerçekleşiyor.

Gerek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, gerekse diğer konuşmacıların ne dediğine geçmeden önce, zirvenin organizasyonel boyutuna ve özellikle de fiziki mekan yetersizliğine dikkat çekmek gerekiyor. Uludağ’da konaklama sorunu yaşanmıyor belki ama, 300-400 kişilik salonu olan tek otel Grand Yazıcı’ya sıkıştı zirve! Salon, fuaye, lobi her yer tıklım tıklım oldu.

Davos mantığı oturur muydu peki?

Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Yılmaz’a sorduk, “olur mu” diye… “Elbette ama…” dedi ve özellikle zaman planlamasına uyulmaması gibi Türk hastalıklarından kurtulmamız gerektiğini aktardı.

Zira toplantı, planlanan saatte başlamamış, açılış konuşması verilen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de öyle uzatmıştı ki, sunucu Ece Vahapoğlu, “Lütfen konuşmanızı toparlar mısınız” uyarısında bulunmuştu.

* * *

Dağıtmayalım ve yeniden fiziki mekan sorununa dönelim…

“Uludağ’ın iki babası” yan yanaydı lobide… Grand Yazıcı Oteli’nin sahibi Hayri Yazıcı ile Ağaoğlu Oteli’nin sahibi Ali Ağaoğlu’na sorduk. “Uludağ’ın Davos olması konusunda siz ne düşünüyorsunuz?” diye… Yazıcı topu Ağaoğlu’na attı. “Önümüz açılırsa ne gerekiyorsa yaparız” dedi Ağaoğlu ama önlerindeki engellerin ne olduğuna girmek istemedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la birlikte çıkmadan önce Vali Şahabettin Harput’la konuştuk ayaküstü… Uludağ’a bir kongre merkezi projesinin hazır olduğunu yakında ihale edileceğini söyledi.

Başta dediğimiz gibi, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Bursa’ya ilişkin öne çıkan tarafı, fiziki mekan sorunu…

Pek çok televizyon ve ajansın canlı yayın yaptığı, yerli ve yabancı basın kuruluşlarından 130 medya mensubunun takip ettiği birinci zirvede konuşmaların hepsi Türkçe, simultane çeviriyi dinlemek için kulaklık alan sayısı ise sadece ikiydi.

Yani Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne uluslararası boyut kazandırmak için daha çok zaman geçmesi gerek…

Hem Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz’ın, hem de kürsüde konuşan BTSO Başkanı Celal Sönmez’in söylediği gibi bugünkü Davos’un Davos olması için 20 küsur sene geçmesi gerekmişti. Kolay değildi…

* * *

Biraz da ekonomiden bahsetmek gerekirse…

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan başlayarak, konuşmaların genel özeti şöyle:

Küresel krize yönelik henüz tam bir tedavi yöntemi bulunamadı. Krizin dibi de görülmüş değil. Avrupa çıkış arıyor. Türkiye ekonomisi ise küresel krize rağmen iyi yolda, ihtiyatlı bir şekilde daha düşük büyüme oranıyla yoluna devam ediyor.

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Yorumlayın